Turska, Rusija, Poljska i Češka najzanimljivije za rast osiguranja

Globalne osiguravajuće tvrtke u potrazi su za novim načinom brzog rasta. Prema studiji konzultantske kuće Ernst&Young "Valovi promjene: promijenjeno osigurateljno okružje", u sadašnjem europskom okruženju Turska, Rusija, Poljska i Češka smatraju se najzanimljivijim tržištima za osiguratelje.

Studija pokazuje da će Kina nastaviti igrati dominantnu ulogu u premijskom rastu u međunarodnom okruženju, ali nova tržišta poput Meksika, Tajlanda, Kolumbije i Indonezije pružaju jednako vrijedne dugoročne mogućnosti. U izvješću se izdvaja dvadeset jedno tržište koje može ispuniti viziju budućnosti mnogih osiguratelja, a temelji se na projiciranom ekonomskom i premijskom rastu do 2020., financijskoj stabilnosti, regulatornim promjenama, makroekonomiji, rizicima likvidnosti, ali i mnogim drugim faktorima. Prilike za globalnu ekspanziju na nova tržišta velik su poticaj za rast osiguratelja.

Direktor u Ernst&Younga Shaun Crawford komentirao je izvješće riječima: "Ukupan doprinos brzom rastu tržišta u odnosu na premijski rast bit će sve značajniji. Neke velike ekonomije, poput brazilske, ruske, indijske i kineske, ušle su u razdoblje sporijeg rasta, ali i dalje imaju visok dugoročni potencijal. A novi valovi liberalizacije tržišta i brzo prihvaćanje modernih tehnologija od strane potrošača, otvaraju mogućnosti na dodatnim tržištima, poput meksičkog i tajlandskog.

Međutim, svako tržište ima svoj profil rizika, a osiguratelji će trebati modelirati te rizike kako bi jasno evaluirali poticaje za rast i pomno odabrali ciljeve. Među brzorastućim europskim tržištima u izvješću se izdvajaju Turska, Rusija, Poljska i Češka, kao zemlje koje najviše obećaju kad je posrijedi omjer potencijalnih mogućnosti i rizika.

Izvor: Svijet Osiguranja

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS